Search

VvOCM Vereniging van Oefentherapeuten

Opleiding & Specialisaties

Ook lid worden van de VvOCM?

In Nederland zijn er drie opleidingen die opleiden tot oefentherapeut:

  1. opleiding Oefentherapie aan de Hogeschool Calo Windesheim
  2. opleiding Oefentherapie Cesar aan de Hogeschool Utrecht
  3. Opleiding tot Oefentherapeut via de Interprofessionele Paramedische Zorg-route aan de Hogeschool van Amsterdam.


De opleidingen tot Oefentherapeut zijn vierjarige Bachelors (of Science).

De opleiding Oefentherapie Cesar aan de Hogeschool Utrecht leidt alleen nog huidige studenten Oefentherapie op en zal komen te vervallen per september 2026.

Als oefentherapeut ben je een expert in gezond bewegen. Je weet alles over de werking van spieren en gewrichten. Je weet waar klachten vandaan komen en kunt deze, door nieuw beweeggedrag aan te leren, laten verdwijnen, verminderen en/of voorkomen. Hierbij ga je uit van de bewegingsmogelijkheden van je patiënt en houd je rekening met zijn/haar omgeving, leefstijl en dagelijkse activiteiten.

Bekijk het Beroepsprofiel Oefentherapeut.
Bekijk het Landelijk Opleidingsprofiel Oefentherapie 

Maatwerkprogramma

Ben je een afgestudeerd oefentherapeut die voor 2007 de driejarige hbo-opleiding Oefentherapie Mensendieck / Cesar afrondde? Dan kun je nu, na jaren werkervaring, kiezen voor het maatwerkprogramma van de opleiding Oefentherapie. Na het doorlopen van het maatwerkprogramma ontvang je de internationaal erkende titel Bachelor of Science. Kijk voor meer informatie op de website van de HvA.

Specialisaties en specifieke competenties

Trends binnen het zorglandschap zorgen ervoor dat er naast generalistische zorg, op bepaalde domeinen vraag is naar gespecialiseerde kennis. Binnen het domein van de oefentherapeut zijn er daarom vier specialisaties: de Kinderoefentherapeut, Psychosomatisch Oefentherapeut, Bekkenoefentherapeut en Geriatrie-Oefentherapeut.

Onder een specialisatie verstaat  VvOCM: een verdiepende expertise op een bepaald onderdeel van het beroepscompetentieprofiel oefentherapeut, dat door scholing en werkervaring de ‘algemene’ vakbekwaamheid, op dit specifieke terrein, te boven gaat. Deze specialistische kennis (post-hbo of master niveau) wordt aangetoond door aan de registratie-eisen van het desbetreffende specialistenregister te voldoen en over de specialisatie-specifieke competenties te beschikken (beroepscompetentieprofiel).

Klik op onderstaande links om naar de specialisaties te gaan.

Klik op deze link om naar de Bekkenoefentherapeut te gaan.
Klik op deze link om naar de Geriatrie-oefentherapeut te gaan.
Klik op deze link om naar de Kinderoefentherapeut te gaan.
Klik op deze link om naar de Psychosomatisch-oefentherapeut te gaan.